HTML

Mi ez?



www.discoveryspecies.com

Milyen a fiatal magyar férfi?

ASpecies aDiscovery Channel 15 országra - köztük Magyarországra - kiterjedő kutatása a fiatal férfiakról.

Blogunk célja, hogy a kutatás eredményeit megismertessük az érdeklődőkkel - bővebbet erről itt találsz.



A blog társszerzője Réz András.


AddThis Feed Button

Friss témák

  • zoltan1: Van nekem is egy blogom, ahol férfitémával foglalkozom: www.ferfivilag.freeblog.hu Akit érdekel, l... (2009.05.17. 22:11) Miről szól ez a blog?
  • zoltan1: Nekem nem szimpi a modern férfi szerepe. Családfőségétől megfosztott, farkát behúzó, alkalmazkodó ... (2009.05.17. 21:47) Fő az egészség!
  • zoltan1: Nem tudom, én eddig egyszer vagy kétszer vásároltam a netről. Nem tudom, mennyire szokás ez férfia... (2009.05.17. 21:40) A vadászok faja
  • Maruszka: Csak egy kis csoportosítást csináltam az anyák felől megközelítve: Az A típusú anyák, akik a szere... (2008.12.17. 15:43) Taking off
  • ildsisy: Szeretem a "Viharvadászos" filmeket nézni. 3 dimenziósban nagyon jó lesz majd. Bátor legények tett... (2008.12.17. 14:26) Unatkozik? Kergessen tornádót!

Linkek

Fő az egészség!

2008.12.19. 17:58 :: Modern Férfi

Lapozgatom a Species kötetet. A Discovery Channel kutatásából egyértelműen levonható az a következtetés, hogy a férfiak ma egészségesebben élnek. Vagy legalább is jobban tudják, milyen az egészséges élet. Különösen Nyugat- és Észak-Európában, tehát azokban a kultúrkörökben, ahol a férfiak a leginkább eltávolodtak hagyományos, A Család Ura szerepüktől.

Az egészségtudatos gondolkodásnak persze van egy hátulütője: nem képzelhető el betegségtudatos gondolkodás nélkül. Ez viszont azt jelenti, hogy a mai férfiak többet tudnak a betegségekről, a rájuk leselkedő veszélyekről, amelyek ma már nem merülnek ki a közelben lakó kardfogú tigrisben, aktuális tatárjárásban vagy várostromban. A hagyományos férfiszerep szerint betegnek lenni – gyengeség, tehát igazi férfi nem beteg. Ha mégis beteg, titkolja. Ha már titkolni sem tudja – bagatellizálja. Aztán a végén jól belehal.

A modern férfiszerep azért kicsit más. Ebbe belefér az a tudás, hogy a dohányzás és a féktelen italfogyasztás ártalmas, hogy a túlsúly következményekkel jár, és a szex veszélyes lehet. A modern szerepben élő férfiak tehát tudomással bírnak arról, hogy van májuk, szívük, tüdejük, prosztatájuk, s hogy ezen alkatrészeiket mi rombolja. Ha működési zavart észlelnek, orvoshoz fordulnak, életesélyeik javulnak. Bár ez sem ilyen egyértelmű.

Az egészség- és szépségágazat szereplői gyakran egymásnak ellentmondó bölcsességeket tesznek közzé. Egyik nap éltetik a kemény testedzést, másnap viszont arról számolnak be, hogy csak óvatosan. (2001-ben a kiváló író, Douglas Adams egy body gymben kapott végzetes szívrohamot.) Egyik nap az alkohol ártalmairól olvashatunk, másnap a resveratrol áldásos hatásairól, márpedig ennek az anyagnak jellegzetes lelőhelye a vörösbor. Nem könnyű férfinak lenni.

Ráadásul a modern férfiaknak le kell küzdeniük azt az érzést is, hogy önmagukkal foglalkozni – nőies dolog. Ennek pedig az a módja, hogy a korábban nőiesnek mondott magatartás-mintákat férfiruhába öltöztetik. Új közösségeket kell létrehozniuk, Korábban a srácok elmentek sörözni, lötyögni, most alakulóban vannak a body gym és a szauna köré szerveződő közösségek. Az áramvonalas fiatal férfiak egymás között megbeszélik, kinek sikerült leadnia néhány kilót, hogyan hozta rendbe őket a csontkovácsuk. Mindez pedig nem történik meg egyik napról a másikra, ugyanis a gyengébb nem képviselői – a férfiak – nem alkalmazkodnak olyan gyorsan a megváltozott körülményekhez, mint a nők. És arról még nem is beszéltünk, hogy az egészségtudatosság a tőle elválaszthatatlan betegségtudatossággal növeli a szorongást, erősítheti a pánikra való hajlamosságot.

De erről majd legközelebb. Nem tudom, Ti hogyan látjátok. Kíváncsi lennék rá. Mert férfinak lenni nem könnyű. Mondjuk nőnek sem…

2 komment

Címkék: egészség férfiak

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfi.blog.hu/api/trackback/id/tr12831982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaskalapos 2008.12.31. 20:16:59

Úgy emlékszem, hogy minden iskolámban a lányok / hölgyek voltak inkább humán beállítottságúak, a fiúk többsége inkább a reáltantárgyakban jeleskedett (vagy épp egyikben sem).
Ennek alapján azt gondolom, hogy a férfiaknak könnyebb az összefüggésrendszereket megérteni, azaz (pl.), jobban tudják, hogy milyen az egészséges(ebb) élet. Persze, őket is befolyásolják a divatok, az akár egymásnak ellentmondó bölcsességek, de a férfiembert nehezebb megvezetni.
Így remélem, hogy a férfitöbbség képes statisztikai alapon tekinteni egyetlen – ugyan példaképnek tekintett -, a fekpadon szívrohamot kapott társára.

Azt gondolom, hogy minden korszaknak megvoltak a mainak megfeleltethető közösségi mintái.
Az, hogy ez „legutóbb” sörözésben, lötyögésben valósult meg, az csak a korszak adta lehetőségeknek és körülményeknek tudható be.
Szerintem létezik egy valódi ok, egy mély belső indíttatás, amely számos formát ölthet a lehetőségektől, a divatoktól függően.
Ezért úgy vélem, hogy magát az éppen aktuális megvalósulást („…most alakulóban vannak a body gym és a szauna köré szerveződő közösségek.”) –et, csak is az alap-igények összefüggéseivel együtt érthetjük meg igazán.
Vizsgálhatjuk a lázrózsák sziromszerkezetét - nem leszünk „okosabbak” -, ha nem tudjuk, hogy mely betegség áll a háttérben.

Tehát Tisztelt Réz Úr és Discovery Channel kutatás!
Tisztelettel adózom megállapításaik előtt, de ezekre úgy tekintek, mint egy éppen zajló folyamat aktuális helyzetleírására, és csak az ebből adódó kérdések felvetésére.
Viszont úgy érzem magam, mint az, aki egy kiváló bemutatást olvas arról, hogy a deák téri metrómegálló miként néz ki, de ettől még nem tudja meg, hogy honnan indult és hova tart.

Talán tévedek, de szerintem a modern férfi helyzetének megértése és a megfelelő válaszok megtalálása, csak is tágabb nézőpontból lehetséges. Arra gondolok, hogy a „modern férfinak”, talán nem azt jelenti a „hagyományos, a Család Ura szerep”, mint azoknak, akik ezt evidenciaként írják le.
Arra gondolok, hogy egy rövid időszakot vizsgálni főként a férfiak szemszögéből, alig figyelembe véve az össztársadalmi hatásokat, hamis eredményt adhat.
Arra gondolok, hogy a jelen helyzet önmagában nézve nem ad lehetőséget értékelésre minősítésre. Sőt, a jelenségek értékelésre nem törekvő taglalása azt sugallhatja, hogy mindegyik megnyilvánulás feltétlen szükséges hasznos és értékes, esetleg ízlés szerint követhető minta.
Lehet, hogy így van, de erről nem esett szó.

Üdv.: A Vaskalapos

zoltan1 · http://www.ferfivilag.freeblog.hu 2009.05.17. 21:47:27

Nekem nem szimpi a modern férfi szerepe. Családfőségétől megfosztott, farkát behúzó, alkalmazkodó ember képzetét kelti bennem. Trónfosztott, nem szimpatikus. Esetleg metroszexuális is. Brrrr.
Az én mintaképem a vezető és gyengéd, erős és gondoskodó, aki tudja mit akar, merre vezeti a családját, aki küzd a hitéért.
Tehát nem a régi korok úrhatnám férfiát sírom vissza, hanem egy szeretetteljes hatalommal rendelkező férfiideált.
Nekem ez ugrott be erről az írásról.
Én is foglalkozom férfiügyekkel. Szintén blog formában. Akit érdekel, látogasson el hozzám: www.ferfivilag.freeblog.hu
süti beállítások módosítása