HTML

Mi ez?



www.discoveryspecies.com

Milyen a fiatal magyar férfi?

ASpecies aDiscovery Channel 15 országra - köztük Magyarországra - kiterjedő kutatása a fiatal férfiakról.

Blogunk célja, hogy a kutatás eredményeit megismertessük az érdeklődőkkel - bővebbet erről itt találsz.



A blog társszerzője Réz András.


AddThis Feed Button

Friss témák

  • zoltan1: Van nekem is egy blogom, ahol férfitémával foglalkozom: www.ferfivilag.freeblog.hu Akit érdekel, l... (2009.05.17. 22:11) Miről szól ez a blog?
  • zoltan1: Nekem nem szimpi a modern férfi szerepe. Családfőségétől megfosztott, farkát behúzó, alkalmazkodó ... (2009.05.17. 21:47) Fő az egészség!
  • zoltan1: Nem tudom, én eddig egyszer vagy kétszer vásároltam a netről. Nem tudom, mennyire szokás ez férfia... (2009.05.17. 21:40) A vadászok faja
  • Maruszka: Csak egy kis csoportosítást csináltam az anyák felől megközelítve: Az A típusú anyák, akik a szere... (2008.12.17. 15:43) Taking off
  • ildsisy: Szeretem a "Viharvadászos" filmeket nézni. 3 dimenziósban nagyon jó lesz majd. Bátor legények tett... (2008.12.17. 14:26) Unatkozik? Kergessen tornádót!

Linkek

The Man Machine

2008.11.28. 11:35 :: Modern Férfi

Technikai függőség vagy nárcisztikus fogyasztás? Esetleg mindkettő? Praktikus életvitel, megkönnyített életstílus vagy státusszimbólum? A technikai kütyük gyártói továbbra is főleg a férfiakra céloznak, ők lévén az elsőszámú fogyasztók. A lakberendezési magazinok többsége a női olvasókra számíthat, azonban a számítástechnikai, hi-fi és technikai portálok látogatói többsége a férfiak közül kerül ki. Bár a Wired magazin minden évben kiválasztja a tíz legszexibb techőrült (közkedvelt nevén: geek) fiatalt, és a listára jócskán kerülnek lányok is, a geekek többsége mégiscsak férfi.

Ennek az elsőszámú oka, hogy a high-tech munkavégzés döntő többsége még mindig a férfiak reszortja - bár az arányok egyre inkább kiegyenlítődnek. A másik ok a férfiak individuális szórakozási szokásainak változása, amiről korábban már volt szó, és amiben komoly szerepet kapnak a technikai újítások nyújtotta szórakozási lehetőségek.

További lehetséges ok, hogy míg a nők ékszerekkel és ruhákkal fejezik ki ízlésüket, addig a férfiak között inkább elterjedt a technikai cuccokkal való reprezentálás. Egy új mp3-lejátszó, egy flashdrive, esetleg egy új laptop a modern fiatal férfi ékszere. Státusszimbólum, jelzi: a férfinak van rá pénze, és van ízlése is, pontosan tisztában van a technikai újdonságok nyújtotta lehetőségekkel, a legújabb digitális trendekkel, és nem csupán funkcionális okok miatt vásárol technikai "játékszereket". Ez különösen jellemző az olyan országokra, ahol a technológiai fejlődés és a technikai újítások még nem annyira képezik a teljes társadalomban a gondolkodásmód részét: egészen mást jelent Oroszországban techőrültnek lenni, mint Londonban vagy Tokióban.

A technikai újítások preferálásának oka a vásárlásra, szórakozásra fordítható szűkebb időkorlát is. A férfi által használt kütyű munkaeszköz, szórakoztató árucikk és a jólét szimbóluma is egyben: elég egyszer időt fordítani kiválasztására és megvételére.

Nem mindegy azonban, hogy az ember szolgálja a gépet, vagy fordítva. Számos férfi számolt be arról a Species kutatás során, hogy sokszor legszívesebben megszabadulna a mobiljától, és sokszor érzi úgy, hogy a technika rabszolgája és kiszolgáltatott használója. Ez már csak azért is igaz lehet, mivel az újabb generációk az egyre bonyolultabb technika mindennapos felhasználóiként nőnek fel, nem feltétlenül értik az életüket meghatározó gépek működését. Ha egy gép meghibásodik, a felhasználó élete szinte leáll, a javításhoz szakemberek segítségére szorul. Nem véletlen, hogy egyesek fellázadnak a techfüggőség ellen és mobilmentes, netmentes, vagy akár Google-mentes napokkal kúrálják magukat.

1 komment

Címkék: technológia ferfiak

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfi.blog.hu/api/trackback/id/tr67763693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koborlovag 2008.12.01. 15:37:19

Tech-őrület... A férfiak kis része vesz csak azért bármilyen kütyüt mert annak a tudása a fontos: leginkább a presztizsérték az ami fontos, a társadalmi pozíció erősítése vele a cél. Hatszámjegyű összeget adnak ki egy kütyüért, közben meg semmi extrára nem használják, csupán alapfunkciókra.
Aki a tudásért veszi a kütyüt, az nem villog vele, egyszerűen használja. De ez így is van jól, hiszen ha csak az venné akinek szüksége van a tudására bizony soha nem készítenének high-end cuccokat.:)

Techfüggőség. Ezer szállal át és átszövi az életünket a technika: telefon, laptop, házimozi, játékkonzolok, internet, stb. Van aki ezekből simán kívül tud és kivül akar maradni, de az ilyen erőszakos megvonás valójában csak lázadás.
Függőségek lényege hogy úgy átszövi valami az életünket, hogy nélküle elvonási tüneteink vannak. Netfüggőtől ha megvonod a netet bizony ugyanazokat a reakciókat váltja ki, mintha nikotinistától vonnád meg a cigarettát vagy alkoholistától az italt. Próbálhatjuk magunkat erőszakkal távol tartani a függőségünktől, de azzal csak a saját közérzetünket tesszük taccsra.:)

Vajon a kütyüink működését és javítását valóban kell értenünk és tudunk? Szerintem nem feltétlen kötelező, egyszerűen használjuk őket. Minél bonyolultabb egy kütyü, annál kisebb az esélye hogy mi otthon megjavítsuk - de épp ezért vannak a szervizek. :)

Üdv:
Attila
süti beállítások módosítása